Ученици задаваха въпроси към астронавтите от Международната космическа станция в събитието „Ало, Космос! Говори България“

27 юли 2021

Ученици от цялата страна задаваха въпроси и получиха отговори на тях от астронавтите на Международната космическа станция по време на първото по рода си у нас целодневно събитие „Ало, Космос! Говори България“. Мероприятието се организира от Американското посолство в България и Атлантическия клуб, като София Тех Парк беше партньор и домакин на инициативата, заедно с екипа на интерактивния център за наука и иновации ТехноМеджикЛенд и още близо 30 неправителствени организации и институции, които също подкрепиха и се включиха в програмата.

Близо 2000 любители на темите, свързани с космоса, науката, технологиите и иновациите, посетиха през целия ден над 20-те тематични работилници, включиха се в практични занимания, опити, демонстрации и лекции в различни области на науката. В следобедните часове присъстващите имаха възможността да чуят вдъхновяващите презентации на учителя по физика Теодосий Теодосиев, антарктическия изследовател Христо Пимпирев, на акад. Евгения Сендова от Института по математика към БАН и други.

Сесията беше открита от изпълнителния директор на София Тех Парк Тодор Младенов и изпълнителния директор на българската софтуерна компания ТехноЛогика Огнян Траянов, който е и съосновател на интерактивния детски център на науката и иновациите ТехноМеджикЛенд. Тодор Младенов приветства аудиторията на събитието и подчерта, че естественото място за провеждане на уникалното събитие е именно научно-технологичният парк. „Нашият екип също упорито работи за популяризиране на науката, за достигане до широката аудитория на нейните постижения, за издигане на имиджа на учени и изследователи като просветители. Защото точно те са хората, които създават, без които не може да бъдат създадени иновациите, технологиите, които подобряват качеството на човешкия живот, отвеждат ни в космоса“, посочи Младенов. Той припомни, че София Тех Парк вече е бил домакин на редица инициативи и събития, свързани с космоса – Международната седмица на космоса, част от която бяха редица активности, като хакатон, информационни сесии за възможностите за развитие на българския космически сектор и сътрудничество на България с Европейската космическа агенция (ЕКА), изложения и други. Паркът беше партньор и на проучване на потенциала за развитие на българския индустриален и научен капацитет в космическия сектор, неговите технологии и готовност за сътрудничество с Европейската космическа агенция, с цел разработване на национална космическа стратегия и програма за нейната реализация. София Тех Парк бе избран от Европейската организация за ядрени изследвания ЦЕРН за партньор в проект за създаване на инкубатор за стартиращи компании, които да използват научни достижения и изследвания на учените от ЦЕРН за развитие на свои бизнес проекти и идеи. „Вярваме, че това е още една прекрасна възможност за българските предприемачи да се докоснат до върхови научни разработки и технологии, които да претворят в успешни пазарни продукти или услуги“, каза Младенов. Той изрази увереност, че събитието „Ало, Космос! Говори България“ ще постигне своята цел, защото в пълната зала вероятно стои бъдещ астронавт от Международната космическа станция.

Кулминацията на еднодневното събитие бе живата връзка с НАСА и Международната космическа станция, която се състоя в иновационния форум „Джон Атанасов“ на София Тех Парк, но можеше да се наблюдава и на три екрана, разположени в парковата среда на научно-технологичния парк. Сред гостите на събитието бяха и посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа, министърът на образованието и науката проф. Николай Денков, председателят на Атлантическия клуб Соломон Паси. Видеообръщение към присъстващите отправи първият български космонавт Георги Иванов.

„Тoвa cъбитиe e пoкaзaтeлнo зa дълбoкaтa връзкa мeжду нaшитe двe cтрaни. Ниe cмe вдъхнoвeни oт вcичкo, пocтигнaтo oт НACA, и cмe cилнo блaгoдaрни зa възмoжнocттa дa учacтвaмe в чудoтo, нaрeчeнo кocмичecки пътувaния. Тoвa e cъбитиe зa чoвeчecтвoтo. Cтрeмeжът дa изcлeдвaш, дa ce рaзрacтвaш, дa приcтъпвaш извън грaницитe. Тoвa e примeр зa гeния нa чoвeчecтвoтo – кaквo мoжeм дa пocтигнeм, кoгaтo рaбoтим зaeднo”, зaяви пocлaникът нa CAЩ Хeрo Муcтaфa. Тя подчерта, че България и САЩ си сътрудничат успешно в областта на всички STEM области и пожела на всички деца да се стремят към звездите и да постигнат висоти, каквито сега само си представяме.

Министър Денков пожела на всички да не спират да мечтаят и да преследват целите, които са си поставили.

Зам.-председателят на Управителния съвет на София Тех Парк Натанаил Стефанов посочи пред аудиторията на телемоста, че математиката, природните науки и инженерството са едни от най-перспективните професии, които са свързани с развитието на технологиите, с проучването и завладяването на космоса. Той пожела на децата да продължат да развиват своя интерес към Вселената. „Ако при следването на тази ваша мечта имате нужда от подкрепа, екипът на София Тех Парк ще е винаги тук, за да помогне да реализирате своите идеи и мечти“, посочи Стефанов и изрази надежда, че част от бъдещите астронавти се намират в залата пред него.

„Посветихме това събитие на амбицията българин отново да полети в космоса. Надявам се, че този българин е тук в тази зала днес“, заяви и председателят на Атлантическия клуб Соломон Паси.

Децата зададоха множество разнообразни въпроси на астронавтите, като част от тях бяха свързани с теми като екологията и космоса, за бита и живота на космическата станция и други. Част от въпросите бяха – какво бихте взели като подарък за дете от космоса, може ли да бъде построен асансьор до космоса и колко ще бъде висок той, може ли да бъде снесено яйце в орбита, каква наука трябва да изучават децата, за да станат астронавти, кога деца ще могат да пътуват в космоса, вярно ли е, че на Юпитер валят диаманти. Астронавтите отговориха с огромно желание на въпросите, искрено се радваха на някои от тях и дадоха доста насоки и вдъхновение на малките кандидат астронавти от България. Единственият въпрос, на който не успяха да отговорят бе- как Вселената продължава да се разширява, ако е безкрайна, както твърдят учените, но изразиха увереност, че днешните деца един ден като учени ще намерят отговора на този въпрос.

Над 200 български деца се включиха в конкурса за въпроси, който се проведе в седмиците преди събитието. Експертно жури излъчи 32 въпроса, които бяха изпратени до НАСА, където експерти са предали на астронавтите 15 от тях. Всички 30 ученици, чиито въпроси стигнаха до НАСА, получиха награди и грамоти за участието си в това уникално за страната ни събитие.

Целта на „Ало, Космос! Говори България!“ е да създаде интерес у българските деца към темата за космоса и към природните науки, да запали у тях интерес към реализиране на кариера в областта на изследователската дейност, астронавтиката и инженерството.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни