В България растат над 4000 вида лечебни растения с потенциал за приложение

07 май 2022

В България растат над 4000 вида лечебни растения с потенциал за приложение, а от тях само 200 се събират редовно или се култивират и се изнасят като суха маса за преработка в чужбина. Това коментира проф. Владимир Димитров от Лаборатория за екстракции на природни продукти и синтез на биоактивни съединения на София Тех Парк в новия епизод от поредицата “Наука за Бизнес” на БНТ и научно-технологичния парк с водещ Надя Обретенова.

Според проф. Димитров трябва да се стимулират процесите на бизнеса за преработка на етеричните и лечебни растения, защото в момента много малко български компании се занимават с това производство, което носи повече добавена стойност.

Той посочи, че лабораторията е отворена за предприемачите, които искат да получат качествени изследвания на продуктите си, от екстракцията на активни вещества, през изследването на съставките на етеричните масла и техните свойства.

По думите му България е най-големият производител в света на лавандула, но уникалният български продукт е розовото масло от розата дамасцена. “Маслото от тази роза има уникални съставки, което я прави предпочитана от големите козметични компании”, поясни проф. Димитров

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни