Възможностите за партньорство в областта на иновациите и технологиите обсъдиха ръководството на София Тех Парк и посланикът на Австралия н. пр. Алисън Дънкън

26 януари 2024

Възможностите за партньорство в областта на иновациите и технологиите обсъдиха ръководството на София Тех Парк и посланикът на Австралия н. пр. Алисън Дънкън
Седмицата бе наситена с ползотворни и зареждащи срещи с международни партньори.
Възможностите за партньорство в областта на иновациите и технологиите и за повече инвестиции обсъдиха на среща в София Тех Парк ръководството на първия български научно-технологичен парк и посланикът на Австралия н. пр. Алисън Дънкън. При разговорите беше подчертано, че двете страни са отворени за сътрудничество и развитие на бизнес отношенията и реализиране на съвместни проекти в областта на иновативните технологии в сектори като електроника, земеделие, чиста енергия и други.
Изпълнителният директор на София Тех Парк Тодор Младенов представи дейностите, услугите за бизнеса и проектите, които реализира научно-технологичният парк в подкрепа на бизнеса и иновативната екосистема в страната. Той посочи, че в парка е създадена устойчива среда от малки, средни и големи компании, от държавни образователни институции, инвеститори и други организации, които подкрепят иновативната общност. Акцент беше поставен и върху R&D услугите за бизнеса, които предлага Лабораторният комплекс в подкрепа на стартиращи компании и индустрията.
Посланик Дънкън прояви интерес към технологичните предимства на страната ни за привличане на инвестиции в този сектор. Председателят на Надзорния съвет на София Тех Парк Петър Статев подчерта, че в технологичния сектор българските специалисти са на високо професионално ниво, а основното им предимство е креативността. Той посочи, че хай-тех индустрията е най-бързо развиващият сектор в България, както и електрониката, като 60% от сензорите за европейските икономики се произвеждат у нас. Страната ни има значителни постижения и в областта на автомобилната индустрия и роботиката.
На срещата беше представена и инициативата на София Тех Парк за създаване на регионална организация на научно-технологичните паркове, които са 45 в Югоизточна Европа.
По време на дискусиите бяха коментирани и възможностите за сътрудничество на София Тех Парк с Българо-австралийската бизнес камара.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни