VR ЕКСПЕРТИ НА СОФИЯ ТЕХ ПАРК ЩЕ ДИГИТАЛИЗИРАТ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В ТРИГРАД

20 ноември 2023

Лаборатория “Виртуална и разширена реалност” към София Тех Парк разработва мобилно приложение за дигитализиране и популяризиране на забележителности в родопското село Триград. Проектът се реализира в партньорство с високотехнологичната компания Synergy Simulation & Training и е по инициатива на Сдружение “Бъдеще за Триград”, неправителствена организация, която работи за развитие на културата, туризма и опазване на околната среда в Триград и община “Девин”.

Чрез мобилното приложение посетителите ще могат да получат повече информация за забележителностите в района на Триград. Технологичната иновация в проекта се изразява в създаване на дигитални визуализации, достъпни през апликацията, които с помощта на разширена реалност ще дадат възможност на туристите да се потопят в историята и магията на посещаваните места. Приложението ще включва обекти като входа на пещерата Дяволското гърло, маршрута Виа ферата и други, където виртуално ще ги “посреща” богът на подземния свят Хадес, Харамийската пещера или дриади (нимфи покровителки на дърветата) ще ги “даряват” с билката на безсмъртието – силивряк.

Очаква се приложението да бъде пуснато до края на 2023 година.

Целта на инициативата е да бъде повишен интересът към Триград чрез въвеждане и предлагане на иновативни и атрактивни методи за представяне на част от културното и историческо наследство на страната ни, да бъде привлечена нова аудитория, която чрез технологиите да се потопи в историята на забележителностите.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни