Връчиха деветите награди за успешен бизнес „Големите малки“ на в. „24 часа“

Изпълнителният директор на София Тех Парк Тодор Младенов връчи награда в категория „Стартъпи“ в конкурса на в. „24 часа“ за успешен бизнес „Големите малки“. Събитието се провежда за девети път като за поредна година научно-технологичният парк е партньор и домакин на инициативата в подкрепа на малките и средни предприятия.

На церемонията в зала „Джон Атанасов“ бяха отличени 16 компании, като те получиха чекове за реклама на стойност 10 000 лв. и 5 000 лв. от медията. На събитието присъстваха министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, председателят на Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия Бойко Таков, представители на други държавни институции, бизнеса, стартиращи и иновативни компании от различни сектори.

Тодор Младенов връчи награда на иновативната стартираща компания „Г и Г Фарм“ ЕООД, която развива уникална по рода си ферма за производство на магарешко мляко в софийското с. Желява. Фермата произвеждат различни млечни продукти – бонбони за лечение на кашлица и болки в гърлото, хранителни добавки и пробиотици, които са разработени на основата на българската бактерия Lactobacillus bulgaricus в партньорство с държавната фирма „Ел Би Булгарикум“. Фирмата работи тясно и с екипа, създаден от академик Мария Балтаджиева, който има 40-годишен опит в клиничните изследвания.

“За нас е чест да сме на тази малка сцена, която за онези, които през годините се качиха на нея е голяма, защото успяха да пораснат. Представям си колко труд и безсънни часове прекарват тези смели хора във фермата, за да могат да правят нещо, което е забележително. Иновативният им продукт е базиран на научни изследвания, което впечатли много нашия екип по време на участието ни в журито“, посочи изпълнителният директор на София Тех Парк. Той подчерта, че развитието на предприемачество, базирано на знания, научна експертиза и изследвания е една от основните цели в дейността на научно-технологичния парк като платформа за иновации и подпомагане на създаването на иновативни продукти и услуги не само в България, но и в региона. „Затова екипът ни реши да предостави една допълнителна специална награда на София Тех Парк за „Г и Г Фарм“ ЕООД. Надяваме се тази награда да подпомогне тяхното развитие, популяризиране, както и да подкрепи проучването и тестването на продуктите им с помощта на учените от Лабораторния комплекс на София Тех Парк, които са водещи изследователи в своите области.

Младенов прикани и всички участници в „Големите малки“ да се включат в новата инкубационна и акселераторска програма на София Тех Парк, която е насочена към новатори, предприемачи, стартиращи компании и хора с идеи за собствен бизнес, които желаят да развият своите продукти и проекти с помощта на изследователския капацитет и инфраструктура на научно-технологичния парк.

Основателката на компанията Гергана Стоева благодари за високата оценка и разказа, че идеята за фермата е дошла след като нейната баба и е разказала колко е полезно магарешкото мляко. „Направих си собствена ферма, за да мога да използвам полезните му свойства, а сега това е и нашият семеен бизнес”, каза Стоева. Интерес към продуктите на фермата вече е проявен от български и международни компании.

Награда в категория „Стартъп“ получи и „Работилничката“ ЕООД – София, ателие за сладкиши, бутикови торти и ръчно изработени лакомства, както и „Морава Балм“, която разработва сухи екологични козметични продукти.

Наградите в категория “Устойчиво развитие” бяха за плевенската фирма „ДМТех“ ЕООД, която произвежда системи за пожарна безопасност и „ВИТТО“ ООД, която предлага решения за автоматизация и роботизация на различни видове производства.

Две са и отличените фирми в категория “Социално предприемачество” – “Иновативни образователни технологии” ЕООД, които разработват актуални и атрактивни методи за обучение, и Фондация “Сърце до сърце за България”, които обучават деца от 6 до 9 години как да разпознават симптомите на инсулта и да оказват първа помощ.

Четири награди бяха връчени в категория „Иновативна фирма“ – „Инфинити Той Бокс“ (първата в България дигитална платформа за абонаментен наем на детски играчки, спортни уреди, книги и игри), „Киви“ ООД (семейна ферма от Петрич, която отглежда нетипичния за българското земеделие плод киви и продукти от него), „Алгая“ ООД (VODORASLO) (разработва продукти на основата на микроводорасли) и е част от екосистемата на София Тех Парк, „Ноу лимит софтуер“ ООД (софийска ИТ компания, която работи с изкуствен интелект и разработва софтуерни продукти за компании в САЩ, Германия, Австрия и Швейцария).

„Работим да ребрандираме България като дестинация за високи технологии, за създаване на продукти и услуги, които са на основата на допълнителна добавена стойност, която вие показвате. Надяваме се с взаимно сътрудничество и партньорство с всички вас да позиционираме страната ни наистина като иновационен хъб“, заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева пред участниците в конкурса. Тя посочи, че министерството на иновациите и растежа е министерство “на бъдещето” и се радва, че  вижда енергията и желанието за развитие и подкрепа точно на тази част от обществото, която развива и създава добавена стойност.

“Както и самото име говори – “Големите малки”, тук става въпрос за компании, които всъщност са гръбнакът на икономиката, компании, които не просто отговарят за най-големия дял на БВП, но това са и предприемачите, които са достатъчно смели да стартират бизнес, да мислят в перспектива, да измислят нови продукти“, каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов. Той поздрави всички участници за усилията, които полагат. „Радвам се, че имаме такива успешни примери”,  каза още Богданов.

 

Издателят на “24 часа” Венелина Гочев връчи пет поощрителни награди на „Адвизио“ ЕООД – първата и засега единствена изцяло посветена на бейгъли пекарна в България, „Аутоматикс“ ЕООД – инженерингова фирма, която предлага роботизирани и автоматизирани решения за индустриални производства, „ФИТО КОНСУЛТ“ ЕООД -семейна фирма от Дебелец, която произвежда билки, билкови смеси, мехлеми и тинктури, Цветомир Христов – животновъд, управляващ модерна ферма с над 700 животни, „Бримки“ ЕООД – произвежда подаръци и играчки от екологична прежда, добита от текстилни отпадъци.