Връчиха наградите в конкурса на София Тех Парка и „Българско школо“ за детска рисунка „Технологии и бъдеще“

23 февруари 2022

Церемония по връчване на наградите на победителите в конкурса за детска рисунка на тема „Технологиите и бъдещето“, организиран от ЧСУ „Българско школо“ и София Тех Парк се състоя на 23.02 от 14.30 часа в зала The Venue(сграда Бизнес Инкубатор) на научно-технологичния парк.На събитието присъстваха изпълнителният директор на София Тех Парк Тодор Младенов, директорът на „Българско школо“ Даниела Тодорова, директорът на Интерактивния център за наука и технологии “ТехноМеджикЛенд” Ангел Бъчваров, представители на НХА, ученици, родители и други.

„Силно се надявам тази територия след няколко години да стане ваша, защото тук са направени инвестиции в бъдещите технологии. Тези технологии, за които Вие си мислите, с които работите, за които си мечтаете понякога и които много скоро ще излизат от Вашите сърца, имове и ръце“, заяви изпълнителният директор на София Тех Парк Тодор Младенов. Той разказа през учениците за инициативите и активностите, които паркът предлага за младите любители на науката и технологиите. „Тук през пролетта и лятото ние се стараем да има много събития, особено за деца. Миналата година в края на есента направихме изключително интересна връзка с Международната космическа станция. Провеждаме и Софийския фестивал на науката, където се случват наистина магични неща и където науката изглежда наистина атрактивна и изобщо не е плашеща, а е нещо, което всеки от Вас с удоволствие би правил“, посочи Младенов.

Събитието е част от инициативата на София Тех Парк, която цели да ангажира младите хора към темата за иновациите, технологиите и тяхната значимост в ежедневието на хората. Тя ще продължи в партньорство и с други образователни институции в страната, като мисията е децата и младите хора да бъдат провокирани да изследват и да научат повече за ролята на иновациите, начина, по който се създават и работят технологиите, които ни заобикалят, за ролята на науката и изследователите в развитието на света и човечеството.

Близо 80 възпитаници на „Българско школо“ от 5 до 7 клас се включиха в конкурса, който стартира от 23 декември 2021 г. Техните творби бяха оценени от жури, в което участват преподаватели по изобразително изкуство от училището, представители на София Тех Парк, НХА и „ТехноМеджикЛенд“.

Авторите на най-добрите 10 рисунки получиха награди – 6 месечна карта за неограничен брой безплатни посещения в интерактивния център за наука и технологии „ТехноМеджикЛенд“. Победителите в конкурса за детска рисунка с най-високо оценени творби са Калина Данова – 7 клас, Стефани Атанасова – 5 клас, Боряна Райкова – 6 клас, Тиана Иванова – 5 клас, Александра Тотева – 5 клас, Тома Христов – 5 клас, Деа Русинова – 6 клас, Димитър Лобутов – 6 клас, Ева Пешева – 6 клас и Ивелин Нанев – 5 клас.

Произведенията на изкуството ще останат като временна изложба във фоайето на сграда Инкубатор, където могат да бъдат видени от всички посетители и работещи на територията на научно-технологичния парк. Образованието и насоченото обучение в областта на природните науки и ИКТ е сред приоритетите в дейността на София Тех Парк и „ТехноМеджикЛенд”.

ЧСУ „Българско Школо” е образователна институция, в чиято програма е заложен акцент в обучението по STEM. През 2021 г. отборът на училището спечели престижното трето място в международното STEM състезание на тема „Преопаковай, за да съхраним нашия свят“,, в което участваха представители на над 40 държави. Сред целите на училището е изграждането на свободомислещи, отговорни и способни млади личности, които с помощта на придобитите в училището знания, умения и възпитание да бъдат по-успешни в своята жизнена реализация. Училището е създадено през 2002 г., а в момента неговите възпитаници са около 400 ученици. В методите на преподаване са застъпени съвременни подходи и технологии, съобразени с новите образователни потребности и начини на възприятие на подрастващото поколение. От настоящата учебна година „Българско школо“ е одобрено за иновативно училище с проект в областта на изследователската математика, което му дава възможност да прави промени в учебните си програми, за да стимулира развитието на младежите.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни