Връчиха отличията в конкурса “Наградите на БАИТ” за 2021 г.

25 февруари 2022

Официалната церемонията по връчването на отличията в конкурса „Наградите на БАИТ“ за 2021 г. се проведе онлайн във виртуално студио на 24.02.2022 г.

За поредна година София Тех Парк е партньор на инициативата на Българската асоциация по информационни технологии.

Тази година в надпреварата се включиха 94 личности, компании и институции. „Всичките участващи проекти показаха нагледно как ИТ компаниите са работили в широк периметър и по много направления през 2021 г.“, посочи председателят на УС на БАИТ Светозар Илиев. Според него прилагането на ИТ в образованието и подготовката на кадри за индустрията са от изключително значение за бранша.

И тази година инициативата, която е с цел да стимулира развитието на информационните и комуникационните технологии, раздаде отличия в 8 категории.

Наградата за специален принос беше връчена на проф. д-р инж. Сотир Сотиров, зам.-ректор по международната дейност и следдипломната квалификация на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Бургас. Проф. Сотиров посвещава своята дейност на развитието на ИКТ в гр. Бургас и региона.

Дентална клиника Д-р Парушева беше отличена в категорията „Успешен ИКТ проект в полза на българската икономика“. Клиниката развива изцяло своя работен процес като предлага дентални услуги чрез 3D принтиране на материали.

Наградата за „Успешен български ИКТ продукт/услуга“ беше връчена на „ЗенХолд“ АД – за разработване на иновативна VR технология, съчетаваща похватите на фотограметрията и гейминга, която се използва за обучения на персонала в компании от различни индустрии.

Отличието в категория „StartUp“ компания беше връчено на „АМПЕКО“ ООД, която предлага софтуер за управление на зарядни станции. Три години след основаването си компанията има над 50 служители и развива дейност на 6 континента.

В категория „Публична администрация“ беше отличена Националната агенция по приходите за проект: „Надграждане на основните системи на НАП за предоставяне на данни и услуги към вътрешни и външни системи“.

В категория „Журналистически принос“ наградата беше връчена на Доротея Николова, БНР/Радио Варна, автор и водещ на предаването за предприемачество и иновации “Start Up”.

Наградата в категорията „Образователна награда“ получи „АБИЛИТИКС“ ООД за своята онлайн платформа “Чатмат”, която подпомага учениците в усвояването на математиката, като отговаря веднага и конкретно на въпроси върху учебния материал.

Отличен беше и проектът „Shopping energy“ в категорията „Младежка награда“. Осмокласничките Антония Митева и Румяна Иванова създават работещ, сертифициран прототип на количка за пазаруване, която произвежда „чиста, зелена“ електрическа енергия, която може да се използва за зареждане на телефона на клиента, или след края на пазаруването да се прехвърли в по-голяма акумулаторна батерия. Тяхната идея е надградена и в общинските велосипеди на град Бургас.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни