Връчиха отличията в конкурса „Наградите на БАИТ” за 2022 г.

23 февруари 2023

На официална церемония бяха отличени победителите в отделните категории за личности, компании и институции в 12 издание на „Наградите на БАИТ”! София Тех Парк за поредна година е партньор на конкурса.

Президентът на Република България Румен Радев връчи Наградата за специален принос на проф. Мартин Вечев, ръководител и основател на Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), професор по компютърни науки във Федералния технологичен институт в Цюрих. Мисията на института INSAIT е да превърне България в световна дестинация за изследвания и иновации.

Победител в категорията “Успешен български ИКТ продукт/услуга” е компанията MYX с „Дигитални Двойници“, която е част от иновационната общност на София Тех Парк. Компанията създава прецизни триизмерни модели на физически обекти като използва дронове, които са най-бързия и ефективен начин за събиране на данни. Основните пазари на MYX са Германия, Обединено кралство, Испания и Франция. Поздравления за поредното успешно представяне на екипа на компанията!

В категория “Младежка награда” победител е Тонислав Троев, студент в ШУ „Епископ Константин Преславски“. Младежът получи наградата за проекта “Платформа за автоматизирани тестове”. Софтуерната му разработка се състои от множество библиотеки, чрез които се подобрява цялостния процес на автоматизирано тестване на софтуерни продукти.

В категория “Образователна награда” беше отличено “Висшето училище по телекомуникации и пощи” за интердисциплинарните му бакалавърски програми.

Наградата в категория “Журналистически принос” получи Георги Караманев с “Дигитални истории“. Материалите и интервютата в сайта му се отличават със силни послания, имат практическа насоченост, като навлизат в дълбочината на проблемите на ИКТ сектора.

Министерство на електронното управление е победителят в категория “Публична администрация” с проект „Разширяване на обхвата на средата за междурегистров обмен на справочна и удостоверителна информация, гарантиране работоспособността на същата, създаване и актуализиране на справки, адаптери, присъединяване на нови регистри и надграждане на средата (RegiX) с нови функционалности“. Внедрената система свързва регистри на различни първични администратори на данни и позволява извличане на информация от тях в автоматичен режим 24/7.

В категорията “StartUp компания” наградата беше присъдена на Foodobox за приложението FoodObox, което свързва потребителите с 400 заведения, магазини и хранителни обекти, в които има останала нереализирана храна, за да бъде закупена от тях с отстъпка.

Наградата за “ИКТ проект в полза на българската икономика” беше в връчена на ПРО ПЛАНТС ЕООД за система ГРАС за автоматизация на оранжерия на база метеорологичните условия в реално време.

Поздравления за всички победители на „Наградите на БАИТ” за 2022 г.!

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни