Втора среща на иноваторите в София Тех Парк

02 октомври 2019

Втора среща на клуба на Анонимните новатори се състоя в София Тех Парк и събра стартъпи, иноватори, любители на науката, технологията и фенове на разгорещените дискусии.

Водещ мотивационен лектор беше финансистът и икономист Владимир Каролев. Той разказа интересни факти от собствения си опит при стартирането на бизнес, за трудностите, които е срещнал и времето и усилията, които му е отнело, за да стане компанията му успешна. Каролев направи и анализ на основните фактори при създаване и развитие на една фирма от гледна точка на рационалността и ирационалното мислене. „Неуспехът е също успех, защото човек се учи от грешките си, преживяваният и опита, който трупа дори и с провалите си“, коментира финансиста и посъветва стартъпите да не очакват бързи резултати, както и да не се смятат, че успешната бизнес идея винаги е свързана с гениална иновативна идея. „Понякога дори по-простите неща в бъдеще водят до създаване на успешен продукт на пазара“, коментира Каролев. И препоръча на мениджърите на компаниите да бъдат по-малко самоуверени и повече реалисти в бизнес начинанията, защото в повечето случаи очакванията се разминават с постигнатите в последствие реални показатели.

Димитър Иванов, част от екипа на американския стартъп Diasyst представи проекта, по който работи компанията му и постигнатите до момента резултати. Фирмата разработва и вече продава на пазара приложение, което дава възможност на пациенти, страдащи от диабет, да могат по-лесно, системно и бързо да следят своите кръвни показатели и да ги консултират с техния лекар. С приложението вече работели близо 5000 пациенти и около 200 лекари в САЩ. Амбицията на стартъпа са приложението да бъде адаптирано и да бъде пуснато на пазара в Европа до края на годината. Иванов обясни, че пилотен проект на приложението ще стартира в България с подкрепата на български инвеститори до края на ноември.

Срещата продължи с неформални разговори, както и с консултации от страна на експертите на София Тех Парк.

Следващата среща на клуба ще се състои в началото на ноември.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни