Вторият сезон на PARA Robotics Incubator ще бъде открит в ClubHouse на София Тех Парк 

28 февруари 2023

Шестмесечната образователно-менторската програма PARA Robotics Incubator ще бъде открита на 6 март в дигиталното студио на София Тех Парк ClubHouse.

Вторият сезон на PARA Robotics Incubator, на който София Тех Парк е партньор, търси младежи с идеи за проекти в сферата на роботиката, хардуера, дроновете, машинното самообучение, решенията за умна градска среда, индустриалните решения и иновациите. След повече от два месеца кандидатстване и срещи с близо 40 участници екипът на PARA ще обяви кои са избраните идеи в сферата на роботиката и иновациите.Включете се онлайн на 6 март от 18:30 часа, за да разберете кои проекти продължават в шестмесечната програма на PARA Robotics Incubator. Откриването ще бъде излъчено във Facebook профилите на София Тех Парк и ClubHouse.

В официалното откриване на програмата ще се включи председателят на Надзорния съвет на София Тех Парк Петър Статев и изпълнителният директор на София Тех Парк Тодор Младенов, който участва и в журирането на проектите на PARA Robotics Incubator.

София Тех Парк ще наградичаст от избраните участници, които ще могат да се възползват от техническо и бизнес менторство от екипа на Парка, както и Maker Pro достъп на 5 от екипите в новата прототипна лаборатория Sofia Creation Station за 3 месеца.

Екипът на PARA и експерти от индустрията ще разкажат за ключовите моменти на програмата, критериите за оценка, както и за развитието на проектите в първия сезон на инкубатора.

В края на програмата:

  • 1 от 5 проекта ще получи 5 хиляди лева финансова награда;
  • 1 от 5 проекта ще вземе 2 хиляди лева финансова награда;
  • 1 от 10 проекта ще влезе безплатно в акселератора на Founder Institute;
  • 1 от 5 проекта ще бъде шортлистнат в „Пясъчника за иновации“.

По време на втория сезон на програмата идеите и създателите им получават достъп до хардуер, чрез който да създадат тяхната разработка.

Участниците във втория сезон ще бъдат разделени на две групи в зависимост от стадия си на развитие: професионални проекти и учебни проекти. Всяка група ще получи финансиране за необходим хардуер, достъп до лаборатории, както и менторство. Екипът на PARA ще разработи индивидуален план на всеки участник на база досегашния му прогрес, за да могат участниците да надградят знанията и контактите си за достигането на развит прототип. Сред учебните модули, които ще бъдат засегнати в програмата са: продуктов прототип, дизайн мислене, машинно зрение и ориентация на машината, възприятие на роботите, намиране на партньори за тестване и купуване на технологията и други.

В първия сезон на програмата участие взеха отбори и индивидуални участници, които създадоха: робот за премахване на плевели, дрон в помощ на спасителните служби, роботизираната протеза и платформа за прогнозиране на цените на електронни компоненти. Всички тези проекти бяха представени на форума на PARA през септември в София Тех Парк, а три от тях получиха и финансови награди за представянето си. Два от проектите на участници в първия сезон успяха да придобият последващо финансиране, за да могат проектите им да достигнат до реализация на пазара, а на други участници в инкубатора бяха предложени стипендии за последващото им академично развитие.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни