XIV Софийски фестивал на науката започна в София Тех Парк

09 май 2024

Започна четиринадесетото издание на Софийския фестивал на науката, което се провежда в София Тех Парк от 9 до 12 май 2024 г. Научно-технологичният парк за поредна година е домакин и участник в най-голямото събитие за наука в България, което се организира от Фондация “Красива наука”.

В откриването на фестивала се включиха министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, кметът на София Васил Терзиев и зам.-председателят на Управителния съвет на София Тех Парк Натанаил Стефанов. Официален гост беше и зам.-министърът на иновации и растежа проф. Георги Ангелов.

“Любопитството как работи планетата, природата и света са в основата на науката и иновациите. Тук, на този фестивал, ще намерите отговорите на много от въпросите, които сте или не сте си задавали”, заяви Натанаил Стефанов пред аудиторията по време на откриването. Той призова родителите да насърчат децата си да се занимават с наука, защото така се създават бъдещите иноватори и учени. “Бъдете любопитни, любознателни и ако науката е вашето нещо, тя няма да ви подмине. Продължавайте да учите и да задавате въпроси”, обърна се към децата в залата Стефанов.

До 12 май София Тех Парк участва в Софийския фестивал на науката със собствен щанд, на който посетители всеки ден ще имат възможност да се запознаят с компании и учени от екосистема на Парка и да научат повече за тяхната работа и проекти. Ето и програмата на участието на София Тех Парк в събитието:

  • днес до 19.00 часа ви представяме нашата прототипната работилница за ученици, студенти и новатори Sofia Creation Station;
  • 10 май от 10.00 до 19.00 часа – лабораториите по “Виртуална и разширена реалност” и “Разработване и охарактеризиране на фармацевтични форми и “In Silico” дизайн” ще разкажат за своята дейност и проекти;
  • 11 май от 10.00 до 19.00 часа – ще се запознаете с експертите от Лаборатория “Изкуствен интелект и CAD системи” и стартиращата компания SmarTest, чиято цел е да подобри българското образование като улесни работата на учителите и обогати знанията на учениците;
  • 12 май от 10.00 до 15.00 часа – ще ви посрещнат учени от лаборатория “Биоинфотех” към научно-технологичния парк.

Екипът на нашия център за наука и технологии ТехноМеджикЛенд ще се включи във фестивала със специални лекции и научни демонстрации за посетителите.

  • 10 май от 14.00 часа в зала “КОСМОС” – лекция на тема “Да броим в дузини”

Да броим в дузини 

  • 11 май от 10.30 часа в зала “ЕНЕРГИЯ” – лекция на тема “Top Score 999999” https://beautifulscience.bg/produkt/top-score-999999/
  • 12 май от 12.00 часа в зала “ЕНЕРГИЯ” – демонстрация на тема “Фосфор” https://beautifulscience.bg/prod

XIV Софийски фестивал на науката ще запознае търсачите на знания с последните иновации и открития в области като здраве, технологии, космос, наука и изкуство. Програмата включва забавни и вълнуващи лекции, дискусии, изложби, демонстрации, интерактивни работилници за малки и големи като тази година в тях ще участват над 120 учени от над 25 държави по света. Форумът е част от Календара на културните събития на Столична община.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни