Започна конкурсът за млади български учени в областта на компютърните науки за Наградата „Джон Атанасов“

16 юни 2021

Започна набирането на кандидатури за ежегодния конкурс за млади български учени в областта на компютърните науки за Наградата „Джон Атанасов“ на Президента на Република България, съобщиха от президентската институция. Отличията са посветени на името на световноизвестния изобретател от български произход Джон Атанасов – създател на първия електронен цифров компютър с регенеративна памет. Наградата „Джон Атанасов“ се връчва на млади български учени и изследователи в областта на компютърните науки за техните изключителни постижения в световен мащаб. Сред лауреатите на президентската награда до момента са ръководители на изследователски центрове на водещи в областта на компютърните науки научноизследователски институти и мултинационални компании.

Крайният срок за кандидатстване в отделните категории на Наградата „Джон Атанасов“ е 5 септември 2021 година.

През 2021 година участниците в конкурса за наградата ще се съревновават в следните категории:

  1. Награда „Джон Атанасов“ на Президента на Република България;
  2. Две Грамоти „Джон Атанасов – Ученици и техните преподаватели“ – първата за успехи, постигнати през годината от екип ученик-преподавател в международните олимпиади по информатика и втората за успехи, постигнати през годината от екип ученик-преподавател в международните олимпиади по информационни технологии.
  3. Грамота „Джон Атанасов – проект с голям обществен принос“.
  4. Грамота „Джон Атанасов – дебютен пробив в областта на компютърните технологии“.
  5. Грамота „Джон Атанасов – вдъхновител и създател на таланти”.

Носителите на наградата и грамотите „Джон Атанасов“ се определят от жури, съставено от водещи учени и експерти в областта на компютърните науки. Правилата за всяка от категориите и необходимите документи за участие в конкурса са публикувани на интернет страницата на президентската институция.

Допълнителна информация може да получите на тел. 02/9239207 и 02/9239393, и на е-mail: nagradajohnatanasoff@president.bg

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни