Започна Софийският фестивал на науката в София Тех Парк

09 май 2019

С впечатляващи демонстрации на химици от „Корпуса за бързо гърмене“ започна деветото издание на „Софийския фестивал на науката“, който се провежда за поредна година от 9 до 12 май в София Тех Парк, иновационен форум „Джон Атанасов“. Научно-технологичният парк е партньор и домакин на инициативата, която се организира от Британския съвет в България, под патронажа на Министерството на образованието и науката, в партньорство със Столична община. Събитието е част от Културния календар на София.

„Това е едно страхотно начало на поредното издания на фестивала и за нас, като негов домакин, е удоволствие да видим толкова много деца, млади хора, студенти, които обичат и промотират наука, превърнали са я в своя кауза. Вярвам, че в дните на фестивала ще успеем да запалим искриците на любовта към науката в много деца. Това е кауза на София Тех Парк, за която ние работим целогодишно в нашия интерактивен център за деца- ТехноМеджикЛенд, където в постоянната експозиция може да се видят интересни и полезни експерименти за приложението на науката в живота“, заяви изпълнителният директор на София Тех Парк Тодор Младенов по време на официалното откриване на фестивала.

Зам.-министърът на образованието Карина Ангелиева посочи в приветствието си към участниците и гостите на събитието, че няма по-подходящ ден за откриването на такова значимо събитие от 9 май, Денят на Европа. „Днес сме в най-големия и модерен технологичен парк в София и на „открито“, защото всеки може да посети събитията от тази прекрасна инициатива. Нашите деца са любопитни, откриватели и иноватори и е важно да запалим за науката и техните родители“, заяви Ангелиева. Тя подчерта, че професиите на бъдещето ще са основани на науката и технологиите, затова МОН инвестира в младите изследователи и откриватели.

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов призова децата да научат повече за това как науката подобрява живота на хората. „Освен това тя е и приятно и забавно занимание. Вярвам, че през дните на фестивала те ще изградят у себе си любов и желание към науката“, каза Чобанов.

„Европа все повече отделя внимание и грижа как ние да станем още по конкурентоспособни като инвестира в иновациите и младите хора, в научни изследвания, които дават основата на бъдещи открития“, заяви Огнян Златев – ръководител на представителството на ЕК в България, който честити и Деня на Европа на всички присъстващи.

Посланикът на Великобритания в България н. пр. Ема Хопкинс отбеляза, че Софийският фестивал на науката е създаден по примера на британските научни фестивали, които в момента са над 80. Тя посочи, че 12 водещи експерти от Обединеното кралство ще участват със свои лекции в програмата на фестивала и ще говорят на теми като черни дупки, динозаври, химия, инженерство. „Дългият списък от партньори е най-голямото доказателство колко много хора работят, за да се осъществи Софийският фестивал на науката. Айнщайн е казал, че няма никакъв особен талант, освен, че е страшно любопитен. Именно тук е мястото, където се представят хората, последвали своето любопитство и страст към науката“, каза н.пр. Ема Хопкинс.

Над 100 български и международни учени ще се включат в поредното издания на Софийския фестивал на науката. Програмата на фестивала тази година е посветена на личности и събития, чиито годишнини отбелязваме през 2019 г. − от Леонардо да Винчи и първата околосветска експедиция на Магелан и Елкано, през кацането на Луната, до създаването на Периодичната система на химичните елементи, основаването на БАН и на Международния астрономически съюз.

Освен събития, фестивалът предлага изложби, научна книжарница и изложение с много щандове с експерименти и демонстрации, където можете да видите и изпробвате науката в действие. Към зоните „Откривател“, „Наука“, „Изложби“ и „Зона 42“ се присъединява и зона “Направи си сам”, където деца и младежи могат да работят с технологии, да създават и изследват. Всички изложбени зони на фестивала са със свободен достъп.

София Тех Парк се включва в изложението с интересни демонстрации и експерименти, които ще представят учени от Лабораторния комплекс. С помощта на екипа на лабораторията по Виртуална реалност посетителите ще могат да „посетят“ етнографския музей „Етъра“. Изследователите от лабораторията по Изкуствен интелект и CAD системи ще демонстрира уменията на роботи, както и системи за изследване на мозъчната дейност на човека. „In vitro“ лаборатория за оценка на биологична активност и токсичност ще демонстрира също интересни експерименти, както и ще запознаят посетителите с лечебни и ароматни растения. За света на бактериите ще разкажат учените от лабораторията Биоинфотех, като и те са подготвили любопитни демонстрации. Интерактивният детски център ТехноМеджикЛенд също участва със свой щанд в изложението на фестивала, на който представя любопитни и забавни експерименти от постоянната експозиция, която се намира в сграда Експериментариум на София Тех Парк.

По време на презентациите в програмата на фестивала, посетителите ще имат възможност да научат какви тайни крият черните дупки, може ли изкуственият интелект да има предразсъдъци, за живота преди и след Земята, както и куриозни истории, които стоят зад някои големи научни открития и много други интересни теми. Ще бъдат представени изложби, посветени на тайните на дълбините на морските води, Космоса и изгубените светове, редките химични елементи и други. Новост тази година са зона “Направи си сам” и работилници, където деца и подрастващи ще работят с новите технологии, ще създават хуманоидни машини и лего роботи, ще изследват виртуалните светове на Minecraft, платформата за изкуствен интелект Azure AI Services, 3D технологии и ще участват в различни иновативни занимания.

Пълната програма можете да намерите онлайн на www.sofiasciencefestival.bg

Всички събития от програмата на фестивала са безплатни за деца и ученици.

Институционални партньори на фестивала са Форум „Демокрит“, Българска академия на науките, Фонд “Научни изследвания“, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Минно-геоложки университет “Св. Иван Рилски“, Съюз на учените в България, Посолство на Великобритания, UK Science & Innovation Network, Институт Сервантес, Италиански културен център, Унгарски културен институт, Полски културен институт, Посолство на САЩ, Министерство на отбраната, Атлантическият Клуб.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни