Започва кандидатстването в конкурса South East European Innovators Challenge

12 юни 2024

Започва кандидатстването в първото издание на балканската инициатива South East European Innovators Challenge, която ще събере най-добрите стартиращи компании от технологичните паркове и иновационните зони от Република Сърбия, Гърция, Турция, Румъния и България. 

Това обяви изпълнителният директор на София Тех Парк Тодор Младенов по време на осмото издание на FORUM of ADVANCED TECHNOLOGIES, организиран от Търговско-промишлената палата на Република Сърбия, Научно-технологичен парк Ниш и град Ниш. Тази година събитието се провежда на 12 и 13 юни в град Ниш, Република Сърбия. 

Представители на София Тех Парк участват във форума, който събра световни експерти и водещи компании в областта на съвременните технологии. Основния фокус дискусиите е най-новите тенденции и предизвикателства в ключови сектори като развитие на иновационната екосистема, изкуствен интелект, автономни превозни средства, 5G мрежа, спортни технологии, web3 blockchain и други. 

Изпълнителният директор на София Тех Парк Тодор Младенов беше модератор на панелна дискусия на тема “Stimulating innovation and attracting investments – regional perspective”. В панелната дискусия участваха специалисти от Норвегия, Полша, Гърция и Турция. Във формата бяха коментирани добрите практики от всяка държава във връзка с регионално развитие, инвестиции и насърчаване на стартъп екосистеми. Основен акцент в дискусията беше и създаването на общ регионален хъб, чрез който страните от Югоизточна Европа да могат по-лесно да достигат до европейските и световните пазари. 

По време на панела беше обявено и създаването на Алианс на технологичните паркове и иновационните зони в Югоизточна Европа. В организацията участват София Тех Парк, Technical University of Gabrovo, Thess INTEC (Гърция), Institute of Entrepreneurship Development (Гърция), Attica Technology Park (Гърция), Euroconsultants S.A. (Гърция), Magurele Science Park (Румъния), Science Technology Park Nis, Science and Technology Park – Novi Sad, OSTIM Technopark (Турция), NKU Teknopark (Турция) и 1773 ITU Teknopark (Турция). Инициативата ще даде тласък на иновациите и ще подпомогне повишаването на експертния капацитет в отделни технологични и научни направления в региона. Целта на партньорите в алианса е да се стимулира развитието на сътрудничеството между научните и иновационни екосистеми.

Тяхната първа инициатива SEE Innovators Challenge ще подпомогне обмяната на добри практики, ускоряването на технологичния трансфер и ще създаде повече възможности за общи проекти и съвместни инвестиции. 

В конкурса ще могат да участват стартиращи компании, които са част от екосистемите на съответните технологични паркове и иновационни зони от алианса, които работят в областта на изкуствен интелект, големи данни, микроелектроника, финтех, науки за живота. Селектираните компании ще имат възможност да се включат в поредица от обучения и събития, както и да получат менторски насоки и сесии от експерти за развитие на техните бизнеси. В рамките на заключителното тридневно събитие в София Тех Парк стартиращите компании ще имат възможност да представят своите проекти и продукти пред международни инвеститори.

Представителите на София Тех Парк посетиха и Технологичен парк Ниш и обмениха опит с екипа на сръбския парк. По време на разговорите бяха обсъдени и възможностите за партньорство и реализиране на съвместни проекти в областта на предприемачеството, технологичния трансфер и иновациите.

По време на FORUM of ADVANCED TECHNOLOGIES стартъпът Aix2 от инкубационната програмата South East European Innovators Program на София Тех Парк участваха в събитието Pitch Arena и представиха идеята си пред панел от експерти и представители на фондове за рисково инвестиране. Компанията разработва инструмент за визуална проверка при поддръжката и експлоатация на пътнически и товарни самолети. Продуктът им е в етап на научноизследователска и развойна дейност, а екипът планира функционалностите на първоначален MVP. Pitch Arena се проведе на пет сцени със съпътстващо медийно и подкаст пространство. Посетителите имаха възможност да присъстват на панели, лекции, майсторски класове, презентации, семинари, презентационни сесии на стартиращи компании, както и на специални съпътстващи събития.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни