Започва надграждането на българския петаскейл суперкомпютър Discoverer

15 юли 2024

Консорциум “Петаскейл суперкомпютър България” сключи договор с European High Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC JU), компанията за телекомуникационни и дигитални решения A1 Bulgaria и с чешкия технологичен лидер Eviden по проект за надграждане на системите на високопроизводителната машина Discoverer (www.discoverer.bg), позиционирана в София Тех Парк.

Българският суперкомпютър ще бъде надграден с графични процесори и памет, които ще подобрят работата на машината и ще дадат възможност да бъдат предоставени допълнителни специализирани услуги на компании, които работят в областта на изкуствения интелект. Обновяването ще увеличи оперативната производителност на Discoverer и ще осигури нов клас функционалности, които да отговорят на нарастващите нужди на потребителите – научни общности и бизнес.

Надграждането на високопроизводителната машина е по процедура на EuroHPC, в която консорциум “Петаскейл суперкомпютър България” участва в края на 2023 г. Discoverer е първият от суперкомпютрите на Европейския съюз, който ще бъде надграден след създаването му през 2021 г.

Към сегашните системи на Discoverer ще бъдат добавени следните компоненти:

  • GPU (Graphics Processing Unit) partition за подобряване на производителността на суперкомпютъра. Новите графични процесори ще бъдат осигурени от Eviden.
  • Две нови системи Long Term Storage и Flash Storage за дълговременно съхранение на данните и за задачи, изискващи интензивни изчисления и огромен брои входно изходни операции. По този начин ще бъде разширена ефективно паметта на високопроизводителната машина и капацитетът ѝ с цел да отговори на увеличаващите се изчислите изисквания. За тези дейности избраният доставчик е A1 Bulgaria. В момента Discoverer притежава един от най-големите CPU (Central Processing Unit) партишъни в Европа.
  • Подобряне на UPS (Uninterruptible Power Supply) компоненти на Discoverer чрез допълване на съществуващите системите за непрекъсваемо захранване и осигуряване на още един резервен източник на енергия в случай на прекъсване на другите канали за захранване. Планираната инсталация на допълнителен UPS ще увеличи отказоустойчивостта на суперкомпютъра. Тези системи ще бъдат доставени от A1 Bulgaria.

Чрез новите GPU партишъни и системите за съхранение на данни машината ще бъде усъвършенствана и специализирана за обучение на невронни мрежи, работа с големи езикови модели, изкуствен интелект, създаване на дигитални двойници, машинно обучение и други изчислителни задачи.
Обновеният Discoverer ще продължи да предоставя широк кръг от услуги на изследователските общности, бизнеса и публичния сектор в Европа. С повишената си производителност и възможности суперкомпютърът ще бъде стратегически актив за развитие на науката и ще подпомогне разработването на приложения с промишлено и обществено значение за Европа.

С обновяването на Discoverer Съвместното предприятие EuroHPC се възползва от възможността да осигури икономически ефективно изпълнение на мисията си да разгърне в Европа водеща в света инфраструктура за суперкомпютри.

Повече за Discoverer
Българският петаскейл суперкомпютър „Discoverer“, който е част от мрежата на високопроизводителните машини на Европейския съюз – Съвместното предприятие за високопроизводителни изчисления – EuroHPC JU, е с изчислителна мощ 4,5 петафлопа и върхова производителност 6 петафлопа. Машината е в световната класация за високопроизводителни машини TOP 500. Проектът за създаването на Discoverer беше финансиран от националния бюджет на България и от EuroHPC JU.
Машината се управлява от консорциум „Петаскейл суперкомпютър България“ с участници „София Тех Парк“ АД, Асоциация „Национален център по компютърни приложения“ и Стратегически център за изкуствен интелект. Организацията обединява познания и над 15 години опит на български учени и инженери.

Повече информация за Discoverer: https://sofiatech.bg/petaskeyl-superkompyutar/
Повече информация за EuroHPC: https://eurohpc-ju.europa.eu/index_en

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни