Започва обучителната програма „EXPO2”

22 ноември 2021

Обучителната програма „EXPO2”, чиято цел е да подпомогне развитието на експортния потенциал на българските предприятия, които притежават необходимия капацитет за излизане на международните пазари, ще започне в началото на 2022 г., като поради ограниченията, наложени заради пандемията от Covid-19 форматът ще бъде хибриден.
В пилотното издание на обучителна програма EXPO1, която стартираонлайн през януари 2021 г. с продължителност 3 месеца, взеха участие 15 български малки и средни предприятия – Кардинал Байтс, Биостайл, Ентегра, ТехноЛогика, Иноксис, Автоматизация на Дискретното Производство – Смолян, Сингъл Селд, Европак България М, Конвой-Уорлд, Дейзи Тех, Елджой, Пирос, Аяли Груп, Инова БМ, Айкхорн и Ко.Фирмите имаха възможността да участват в различни уебинари, на теми свързани с международния бизнес, представени от различни бизнес експерти, както и да работят с ментор, който да ги наставлява по пътя им към нови международни пазари. В рамките на инициативата бяха организирани и допълнителни срещи с търговски представители зад граница на министерство на икономиката, които представиха възможностите за навлизане на избрани от фирмите пазари. В края на програмата, на организирано специално събитие бе представен напредъкът на всяка компания, благодарение на усърдната работа, която положиха ментори, лектори и фирмите-участници.

София Тех Парк е съучредител на Експортен хъб България, заедно с още 15 организации, като инициатор е Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. През тази година Експортен хъб България получи отличие в категорията „Подкрепа за интернационализацията на бизнеса“ на Европейските награди за насърчаване на предприятията – Europe Enterprise Promotion Awards 2021.

Второто издание на обучителната програма наExport Hub Bulgaria, развиваща експортния потенциал на българските предприятия –ЕXPO2, ще се проведе в специално партньорство с Международната мрежа за малки и средни предприятия INSME. Партньорството между двете организации ще предостави ексклузивна услуга за 15 предварително селектирани български МСП, които ще преминат през серия лекции с теоретична и практическа насоченост с участието на международни експерти на INSME. Основни акценти в програмата са определяне на приоритетни външни пазари за всяко предприятие, разработване на стратегия за навлизане, намиране на нови потенциални бизнес партньори и много други. Сред лекторите на ЕXPO2 ще се включатАндреа ди Анселмо– вицепрезидент на META Group Srl – компания, специализирана в консултирането относно политики и стратегии за иновации и предприемачество, управление на средства и други,Луиджи Бидоя– основател на иновативната компания Еxportplanning за развитие на износа чрез извличане и анализ на данни и разработването на ИТ инструменти за подпомагане на вземането на бизнес решения, както иСерджо Арзени– президент на INSME,Нава Софер– президент на базирания в Канада Международен алианс за търговия, ид-р Хамса Тота– основател и президент на базираната в САЩ Innovation Business Development (IBD) – компания, специализирана в подобряването на производителността при иновации на продукти.

Одобрените кандидати ще бъдат поканени на онлайн интервю, в което ще си събеседват с експертно жури. Участието в програмата е безплатно.

Повече за програмата и възможностите, които предоставя – https://www.exporthub.bg/

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни