ЗАПОЧВАТ МАЙСТОРСКИТЕ КЛАСОВЕ НА ЦЕРН ЗА 2024 ГОДИНА

05 февруари 2024

На 12 февруари за поредна година в София Тех Парк ще се проведе майсторски клас на ЦЕРН на тема „Терапия с частици”, насочен към ученици и студенти с интерес в областта на физиката.

Събитието се организира от международната организация на физиците, изследващи елементарните частици International Particle Physics Outreach Group (IPPOG), София Тех Парк, Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на Българска академия на науките, Народната астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“, Физическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“, Физико-технологичен факултет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и с подкрепата на проект OSOS (Отворени училища за отворено общество) по Европейска програма “Horizon 2020”.

Научно-технологичният парк е член на IPPOG от 2021 г.

В рамките на един ден Майсторският клас на ЦЕРН в България ще представи пред младите участници как и какво изследват физиците на елементарните частици. По време на събитието учениците ще извършват измервания по данни на експериментите CMS и ALICE. Те ще имат възможност сами да направят оценка на данните от експериментите на Големия адронен ускорител на частици LHC в CERN, Женева.

Ще бъде проведена и видео конференция, в която ще се включат и младежи от други държави, както и учени от ЦЕРН. Резултатите на отделните работни групи ще бъдат представени под формата на презентации и дискусия. Предвидена е и викторина за всички в майсторския клас.

Дигиталното студио на София Тех Парк Club House ще бъде домакин на онлайн събитие на тема “Колко са елементарни елементарните частици и как се мерят те на Големия адронен колайдер в ЦЕРН?”. В специалното издание ще се включат проф. Леандър Литов и инж. Зорница Захариева, които ще разкажат за физиката на елементарните частици и за българското участие в дейностите на световната лаборатория.

Гледайте събитието на живо на 16 февруари от 16.00 часа в профилите на София Тех Парк във Facebook и YouTube. Онлайн лекциите са част от поредицата международни мастър класове на ЦЕРН и за тях не е нужда регистрация.

Още от програмата на майсторските класове през 2024 година:

  • Майсторски клас “Терапия с частици” ще се проведе за първи път и във Варна на 28 февруари;
  • Класове с данни от експеримента CMS на ЦЕРН ще се проведат в Благоевград, Варна, Златоград, Своге и София в периода от 9 февруари до 19 март.

Повече информация и записване може да намерите на страницата на събитието – https://indico.cern.ch/event/1370842/

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни