Заповядайте на 29 септември на Европейска нощ на учените 2023 г. в София Тех Парк

20 септември 2023

Ще ви очакваме в сграда Инкубатор от 18.00 часа, където ще можете да посетите десетки интересни и полезни научни щандове, вдъхновяващи лекции от експерти в различни области, да наблюдавате демонстрации и експерименти.

Ще ви запознаем с научните разработки и проекти на Лаборатория “Изкуствен интелект и CAD системи” и Лаборатория “Виртуална и разширена реалност” на София Тех Парк. В програмата ще се включат и студентите от българския отбор по синтетична биология IGEM Bulgaria, които са подготвили забавни занимания дори и за най-малките гости. Ще ви покажем и прототипната ни лаборатория Sofia Creation Station, като ще имате възможност да се включите в интересен уъркшоп.

Очакват ви забавни и интересни щандове на нашите приятели и партньори от ДНК, ТУЕС, Работика.бг, Сметало, PARAi, DevAcademy, Vodoraslo, както и от лабораториите от комплекс “Биофарма”, Лаборатория “Виртуална и разширена реалност” и Лаборатория “Изкуствен интелект” на София Тех Парк.

Всички посетители ще могат да се присъединят към вълнуващите лекции, които ще започнат в 18.30 часа в зала “The Venue” и зала “Smart Classroom” на сграда “Инкубатор”.

Дигиталното студио на София Тех Парк Club House ще излъчва на живо онлайн национална програма на “Европейска нощ на учените 2023 г.”, в който ще участват представители на организациите партньори на проекта, ще има и преки включвания от локациите в цялата страна. Можете да се включите в Нощта от всяко кътче на света като гледате националната програма във Facebook профила на проекта.

Ето и програмата:

Зала “The Venue”

 • 18:30 часа – “Намаляване на риска от наводнения с помощта на решения от природата” – Диана Бакалова, старши експерт „Водни политики“ във WWF
 • 19:00 часа – “Как зеленото предприемачество може да спаси света?” – Ирина Илиева, JA Bulgaria
 • 19:30 часа – “Океан в кутия. За бъдещето на чистия въздух” – Денис Иванов, Vodoraslo
 • 20:00 часа – “Достъпният изкуствен интелект и приложението му в ежедневието ни” – Михаил Загорски, Лаборатория “Изкуствен интелект и CAD системи” на София Тех Парк
 • 20:30 часа – Куиз за възрастни, организиран от ТехноМеджикЛенд
 • 21:00 часа – “Как суперкомпютър Discoverer предвижда и се бори с климатичните промени” – Денислав Младенов , Discoverer

Зала “Smart Classroom”

 • 18:30 часа – „Роботиката, зелените технологии и екологични решения“ – Борислав Русинов, Роботика.БГ
 • 19:00 часа – “Не може да бъде! Невероятната наука с Явор от ДНК” – Явор Денчев, Детски научен клас
 • 19:30 часа – “Пречистване на антибиотични замърсявания от води” – IGEM Bulgaria
 • 20:00 часа – Куиз за деца, организиран от ТехноМеджикЛенд
 • 20:30 часа – Искрата на креативността: AI + XR. Революцията на XXI-ви век – Д-р Димо Чотров, Лаборатория “Виртуална и разширена реалност” на София Тех Парк
 • 21:00 часа – “Зелените технологии и тяхната роля в модерния свят” – Борил Обрешков, Sofia Creation Station

Европейска нощ на учените 2023 се реализира в рамките на проект SEARCH: Science + Environment + Art = Resilience и е финансиран от Европейския съюз. В него участват 15 основни и десетки асоциирани партньори от цялата страна със специална програма в повече от 30 населени места.

Повече информация за Европейска нощ на учените тук: https://fresher-researchersnight.bg/

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни