Интерактивни VR и AR приложения за разходkа в театъра представи Лабораторията по Виртуална и разширена реалност на София Тех Парк на изложение в Прага

13 юни 2019

Интерактивни VR и AR приложения за представяне на театъра демонстрира Лабораторията по Виртуална и разширена реалност на София Тех Парк на най-голямото световно събитие в областта на сценографията и сценичните изкуства, което се провежда в Прага от 6 до 16 юни. Екипът от учени участва в изложението в партньорство със СБХ по проект за изложбения павилион „Конгломерат“, който посетителите могат да видят по време на изложението. Всяка година в събитието се включват представители на над 78 страни и над 300 000 посетители.

Чрез интерактивното VR приложение се реализира първата по рода си виртуална изложба на българското сценично и екранно изкуство, която предлага на публиката изживяване от нов тип – усещането да си “във” спектакъла, на сцената, в досег с театралната обстановка.

VR приложението дава възможност на потребителите да надникнат зад кулисите или сценичната площадка и да гледат част от селектираните представления от различни гледни точки. AR приложението пък превръща реалната метална конструкция в рамка, в която могат да бъдат наблюдавани 54 селектирани театрални постановки. Докато посетителите се разхождат в пространството на павилиона откриват нови и нови представления. Щом станат активни и бъдат селектирани, за всички постановки има красиво структурирана информация за екипа, биография на сценографа, подбран снимков/видео материал. 11 шестостена привличат вниманието на посетителите с това, че в тях са поместени представления, от които могат да се разгледат чрез „разширена реалност“ оригинални реквизити- кукли, маски, костюми, декори.

Участието в световното изложение е част от съвместен проекта на научно-технологичния парк със СБХ. Проектът „Конгломерат“ представлява интерактивен изложбен павилион, който показва най-добрите визуални решения в шест различни жанра -драматичен театър, куклен театър, опера, кино, съвременен танц, пърформанс изкуства.

„Конгломерат“ е значим и в друг контекст – въвеждането на уникален метод за архивиране на сценични произведения и стартиране на кампания за систематично захранване на виртуален информационен масив, предназначен за изследователската работа на студенти и теоретици на изкуството. Кураторът на #CONGLOMERATE Огняна Серафимова се довери на лабораторията и ѝ повери реализирането на интерактивната част от концепцията си.

Предстоящият живот на интерактивния изложбен павилион „Конгломерат“ е обещаващ – гостуване на различни местни и международни фестивали, децентрализация на културния живот в страната и създаване нов имидж на българската сценографска гилдия.

Личното взаимодействие между зрителя и павилиона е иновативна форма на общуване и неконвенционален начин за презентиране на сценографското изкуство.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни