Интерактивният детски център TechnoMagicLand стана на една година

12 юли 2019

Интерактивният иновативен детски център TechnoMagicLand на София Тех Парк отбеляза своята първа година от откриването си – 23 юни 2018 г. Празникът беше отбелязан с отворени врати и ден за безплатни посещения, както и с тържество, на което се събраха приятели, спомоществователи и любители на науката и технологиите.

Над 14000 малки и големи посетители са преминали през експозицията на детския център за първите му 365 дни, както и 115 организирани групи от 23 селища на България, сочат данните. Над 40-те интерактивни експериментални станции са от областта на физиката, химията, математиката, информатиката и 3D технологиите, виртуалната реалност. Центърът предлага и много допълнителни занимания. За първата година са се провели над 300 демонстрации по 10 теми от физика и химия, 6 различни курса, различни работилници по 9 теми. Осем училища разпознаха иновативния подход за преподаване и вече провеждат часове от учебната си програма в TechnoMagicLand.

Центърът успя да запали за каузата и да привлече в работата си 15 доброволеца – ученици от столични училища, които вече умело посрещат групи и представят експериментите пред своите по-малки гости или връстници.

За екипа на София Тех Парк тази година измина неусетно, защото я споделихме с много нови малки и големи приятели на науката и знанието.

Благодарим за партньорството на екипа на „ТехноЛогика“, с който заедно създадохме и развиваме „ТехноМеджикЛенд“ – едно ново, интересно и забавно място за децата на България.

Интерактивният детски център е първият по рода си в България. Той е насочен към деца и младежи на възраст от 7 до 14+ години. В него ученици, преподаватели и родители имат възможност да опознаят науката и технологиите отблизо, да задават въпроси и да получат компетентни отговори от експерти. Подходът, който се използва при представяне на образователните елементи е учене чрез правене и учене чрез забавление.

TechnoMagicLand има потенциал да допринесе за възраждането и надграждането на българските образователни традиции, свързани с наличието на добре оборудвани лаборатории, и предоставя възможност за извънкласна дейност и обучение. Със създаването и разширяването на дейността на центъра се надяваме да излезем и извън границите на неговата първоначална мисия, ставайки част от подобрението и реформата в българската образователна система. Затова и плановете на центъра са да обновява всяка година до 30% от своята експозиция и да предоставя нови и нови интересни експерименти и демонстрации, специални образователни програми, тематични събития, работилници, научни занимания, уникални за българския пазар курсове.

Изминалата година показа, че работим във вярната посока и независимо от трудностите, които следват всяко начинание, проектът за ТехноМеджикЛенд, реализиран съвместно от българската софтуерни компании „ТехноЛогика“ и „София Тех Парк“ АД, беше отличен с престижно отличие на БФБЛ „Инвеститор в знанието“.

„За нас ТехноМеджикЛенд е кауза, с която искаме да привлечем децата на България и да ги накараме да обичат науката и познанието, да разбират технологиите, да са любопитни и отворени към света, но и да се забавляват и да бъдат щастливи“, заяви председателят на Управителния съвет на „София Тех Парк“ АД Васил Караиванов по време на тържеството по повод първия рожден ден на интерактивния детски център. Той благодари на екипа на „ТехноЛогика“ за съвместната работа по проекта и за усилията по разработване на експозицията. Караиванов подчерта, че развитието на центъра ще продължи като приоритетен елемент, както по време на изпълнението на Фаза 2, така и през предстоящата Фаза 3 на проекта за научно-технологичния парк, който се финансира от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ на Европейската комисия.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни