Лаборатория  “Изкуствен интелект и CAD системи” на София Тех Парк разработва дрон за нуждите на земеделието

06 февруари 2023

Как дроновете се съчетават с изкуствения интелект и каква е ролята им в ежедневието?

Научете повече за нарастваща за възможностите и ползите от изкуствения интелект в ежедневието и бизнеса в подкаста на БГ Наука от доц. Радослав Милчев, ръководител на Лаборатория “Изкуствен интелект и CAD системи” към София Тех Парк и зам. декан на факултета по индустриални технологии към Техническия университет в София.

Лабораторията “Изкуствен интелект и CAD системи” е част от Сдружение за научноизследователска и развойна дейност на София Тех Парк и е едно от водещите научни звена за върхови изследвания в областта на изкуствения интелект .

Изследванията на лабораторията дават възможност на земеделските производители да следят своята продукция, да проследяват степента на зрялост на културите от гледна точка на това кога ще е най-подходящият момент да бъде прибрана реколтата. Чрез системата екипът на лабораторията има възможност да предвиди също и колко ще бъде добивът от дадените култури.

Лаборатория „Изкуствен интелект и CAD системи“, която се занимава с различна научно-изследователска дейност, предлага решения за бизнеса. Разработките на експертите до момента са привлекли не само земеделски стопани, но и интерес от компании, държавната администрация и други организации.

Лабораторията си сътрудничи по различни проекти със седем факултета от Техническия университет – София. В момента в проектите участват над 70 души студенти, които в последствие ще продължат да се развиват в областта на изкуствения интелект, както и в партньорство с Bosch Engineering Center Sofia, който също се помещава на територията на София Тех Парк.

Гледайте подкаста, за да научите за работата на високотехнологичната лаборатория “Изкуствен ителект и CAD системи” на София Тех Парк и за проектите, в които участва тя:

https://nauka.bg/narastvashtata-rolya-izkustveniya-intelekt-dronovete/?fbclid=IwAR0lgTxPq07z784De8SH9uMzJO91qHpQBUmVaUMRPFSLuHXhFiqMuR8-pWY

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни