Пресконференция по повод официалното въвеждане в експлоатация на петаскейл суперкомпютър „Discoverer“

20 октомври 2021

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Линк към живо предаване на събитието в Facebook

На 21 октомври 2021 г. от 10.00 часа ще се състои пресконференция по повод официалното въвеждане в експлоатация на най-новия български суперкомпютър „Discoverer“, част от мрежата на високопроизводителните машини на Европейския съюз – Европейското съвместно предприятие за високопроизводителни изчисления – EuroHPC JU. Събитието ще се проведе хибридно в сграда Инкубатор на София Тех Парк (София, бул. „Цариградско шосе“ №111), зала The Venue.

В пресконференцията ще участват еврокомисарят с ресор „Иновации, изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел, изпълнителният директор на EuroHPC JU Андерс Дам Йенсен, министърът на икономиката Даниела Везиева, министърът на образованието и науката проф. Николай Денков, зам.- кметът на София Дончо Барбалов, главният технологичен директор на компанията „Атос“ и ръководител на Консултативната група за изследвания и иновации към EuroHPC Жан Пиер Панцера, представители на БАН, на бизнес организации и компании от ИКТ сектора, на смесени търговски камари в България и други.

„Discoverer“ със своята изчислителна мощ от 4,5 петафлопа и върхова производителност 6 петафлопа е класиран след специализирани тестове на 91-во място в световната независима експертна класация на високопроизводителни машини – TOP 500.

Проектът за създаване на български суперкомпютър от мрежата на EuroHPC JU се изпълнява от Консорциум „Петаскейл Суперкомпютър България“ с участници „София Тех Парк“ АД, Асоциация „Национален център по компютърни приложения, Стратегически център за изкуствен интелект. Консорциумът обединява познанията на организациите – членове и над 15 години опит на български учени и инженери. Проектът се финансира от бюджетите на България и EuroHPC JU. Суперкомпютърът е произведен и доставен от глобалния лидер в дигиталната трансформация – компанията „Aтос“.

Капацитетът на компютърната система в България ще бъде допълнен от още 4 петаскейл суперкомпютъра, част от мрежата EuroHPC JU, които ще бъдат позиционирани в Люксембург, Словения, Чехия, Португалия, както и от 3 pre-exascale суперкомпютъра във Финландия, Италия и Испания. Главната цел на европейската мрежа на суперкомпютрите е да бъде насърчена научната дейност с приложение в индустрията и да бъдат създадени благоприятни условия за развиване на още по-добра и конкурентна европейска икономика.

Уважаеми колеги, пресконференцията ще се проведе в хибриден вариант, като може да бъде проследена в реално време чрез видео излъчване на интернет страницата на София Тех Парк – www.sofiatech.bg, както и на профилите ни в социалните мрежи https://www.facebook.com/SofiaTechPark и на линка в Youtube –

Присъственото участие е организирано при спазване на всички мерки, въведени от здравните власти, за неразпространение на Covid-19.

Достъп до залата, в която се намира суперкомпютър „Discoverer“, ще бъде осигурен за оператори и фоторепортери от 9.15 часа до 9.45 часа.

Повече информация за Discoverer: https://sofiatech.bg/petascale-supercomputer/

Повече информация за EuroHPC JU: https://eurohpc-ju.europa.eu/

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни