Симеон Стоянов, мениджър „Бизнес развитие“ на Discoverer пред БНР: Има интерес от научните среди и бизнеса към суперкомпютъра

“Има интерес както от страна от научните среди, така и от бизнеса към суперкомпютъра. Той ще решава с 35 на сто от капаитета си европейски задачи, а 65 на сто остават за използване и приложение за България. Машината ще може да се използва и за обучение на българските кадри в областта, както и те след това да обучават други хора, които да работят с компютъра”. Това заяви за “Хоризонт до обед” на БНР Симеон Стоянов, мениджър “Бизнес развитие” на Discoverer.

По думите му приложението на суперкомпютъра ще е в разработката на нови молекули за лекарства, ваксини, за изпитване на свойствата на различни технологии при проектирането на сгради или автомобили чрез техните дигитални прототипи, а също и за предвиждане на природни бедствия.

“Щом заработи, европейските и българските учени ще правят на него своите симулации със скорост до 4 милиона милиарда операции в секунда. Финалните тестове са показали доста по- добро представяне от очакваното”, каза  Симеон Стоянов. Той поясни, че вече са подадени и нужните документи за участие на българския суперкомпютър в световната класация на високопроизводителните машини Топ 500.  Мениджърът поясни, че развитието на суперкомпютъра няма да спре с неговото пускане в експлоатация. Вече се работи с партньори от световни високотехнологични компании към машината да се добави модул за симулиране на квантов компютър, които ще се използва както за решаване на непосредствени задачи, така и за обучение на кадри за използване на тези бъдещи технологии, така че родните специалисти отново да са високо конкурентно ниво.

Целият разговор можете да чуете ТУК