София Тех Парк, Столичната община и Биотехнологичен и Здравен Клъстер България ще си сътрудничат в създаването БиоЦентър

30 декември 2020

София Тех Парк, Столичната община и Биотехнологичен и Здравен Клъстер България подписаха меморандум за сътрудничество, който ще постави началото на създаването на първия по рода си у нас БиоЦентър.

Целта на меморандума е развитието на биотехнологичния и здравен сектор, както и насърчаването на взаимодействието между институциите, научния сектор и бизнеса за популяризиране на София като място за наука, инвестиции и развитие на технологии в здравеопазването. Заедно страните ще работят за предоставяне на информация на учени и предприемачи относно начини за създаване на технологични продукти.

В София през последните години се наблюдава нарастващ брой стартъпи в сферата на медицината и биотехнологиите, както и R&D центровете.

Биотехнологичният център ще е зона, където учени, предприемачи, студенти, малки и средни предприятия и новатори могат да намерят подходяща интелектуална и експертна среда, която да ги подкрепя при стартирането и развитието на своя бизнес или проекти, и ще подпомага техния достъп до нови пазари, технологии и специализирани услуги, както и ще създаде предпоставки за тяхното устойчиво и конкурентоспособно развитие. .

Очаква се изграждането на БиоЦентър София да доведе до заздравяване на връзките и създаване на нови партньорства между академичната, изследователската, индустриалната и регионалната общности, както и да позиционира София на международната карта в областта на биотехнологиите и науките за живота. Сред първите проекти на Центъра ще е обстойно изследване и анализ на съществуващия капацитет и ресурс в страната в областта на биотехнологиите.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни