Учени от София Тех Парк се включиха в Международния технически панаир в Пловдив

27 септември 2019

Учени от Лабораторията по виртуална и разширена реалност на София Тех Парк демонстрираха последните си разработки по време на Международния технически панаир 2019 в Пловдив, който се провежда от 23 септември до 28 септември.

На щанда на лабораторията посетителите може да видят изложбата „Дигитално мастило“, която включва произведения на изобразителното изкуство с добавена и разширена реалност. Голям интерес от публиката има и към интерактивните AR и VR, които са разработени от учените към проект „Конгломерат“, изпълняван съвместно със СБХ. Чрез VR приложението по проекта се реализира първата по рода си виртуална изложба на българското сценично и екранно изкуство, която предлага на публиката изживяване от нов тип – усещането да си “в” спектакъла, на сцената, в досег с театралната обстановка. VR приложението дава възможност на потребителите да надникнат зад кулисите или сценичната площадка и да гледат част от селектираните представления от различни гледни точки. AR приложението пък предлага за наблюдение 54 селектирани театрални постановки. Щом станат активни и бъдат селектирани, за всички постановки има красиво структурирана информация за екипа, биография на сценографа, подбран снимков/видео материал. 11 шестостена привличат вниманието на посетителите с това, че в тях са поместени представления, от които могат да се разгледат чрез „разширена реалност“ оригинални реквизити- кукли, маски, костюми, декори. Лабораторията по Виртуална и разширена реалност на София Тех Парк споделя щанд с компанията „Моментум дигитално студио – София“, с които изпълняват съвместно нова научна разработка.

Международният технически панаир е един от най-престижните в изложбената индустрия на Югоизточна Европа и е определян като ключов форум за делови контакти и отправна точка за излизане на нови пазари. Той представи най-перспективните тенденции в съвременната икономика с експозициите на иновативни технологии, машини и модерни решения за индустрията и дома.

Неговото 75-о издание предлага още повече възможности за ефективно представяне на фирмите и техните продукти, както и редица привилегии за участниците.

В изданието през 2018 г. се включиха 586 фирми, от които 225 български и 361 чуждестранни.

Експерти на Лабораторията по виртуална и разширена реалност на София Тех Парк се включиха и в Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „ПИЕРО“, който се провежда между 24 и 29 септември в Стара Загора. Там те отново демонстрираха интерактивните AR и VR, които са разработени към проекта „Конгломерат“.

На 27 септември учените ще участват в Европейската нощ на учените в София Тех Парк, като публиката ще има възможност да чуе от експертите как се разработва VR и AR приложение или как образованието може да е забавно.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни