Учени посетиха училища из цялата страна в рамките на проект SEARCH

13 януари 2023

Български учени посетиха десетки училища из цялата страна и запознаха учениците с професията на изследователя и представиха интересни факти и проекти от научните области, в които работят. Срещите с децата са част от активностите по проект SEARCH: SCIENCE + ENVIRONMENT + ART = RESILIENCE, който се изпълнява в рамките на инициативата Мария Склодовска-Кюри на програма „Хоризонт 2020“ в периода 2022 – 2023 г.

На достъпен и популярен език гост-лекторите запознаха учениците със света на науката, разказаха новостите от техните изследователски сфери, коментираха актуални новини от света на науката и технологиите, обясниха ролята им в живота, в ежедневието и в развитието на човечеството.

В рамките на три месеца изследователи посетиха десетки училища в Петрич, Долна Митрополия, Пловдив, с. Сатовча, Гоце Делчев, Тетевен, София и други. Те се срещнаха с над 400 ученици между 5-ти и 12-ти клас.

По време на вдъхновяващите срещи гост-лекторите събудиха любопитството на децата към различни физични и химични явления като организираха многобройни работилници, презентации, лекции, срещи, викторини, томболи и други. Сред темите на лекциите бяха водата като екологичен източник на енергия, стъклото, светлината и цветовият спектър,
изкопаемите растения като източник на знание за растителността и климата преди милиони години, както и тяхната регенерация.

Благодарим на учените, които се включиха в проекта, влязоха в ролята на лектори и запознаха стотици деца с интересни свят на науката! Срещите продължават и в следващите месеци ще бъдат организирани още интересни срещи с, надяваме се, бъдещи млади учени в училища в страната!

Гост-лектори на проекта SEARCH:

  • проф. Веселин Петров, ръководител на Лаборатория за разработване и охарактеризиране на фармацевтични форми и “In Silico” дизайн на София Тех Парк;
  • проф. Анелия Янчева от Агробиоинститут към Селскостопанската академия;
  • доц. Марияна Радкова от Агробиоинститут към Селскостопанската академия;
  • Методи Панков, изследовател в лаборатория „Високопроизводителни изчисления“ на София Тех Парк;
  • доц. д-р Владимир Бозуков от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН;
  • гл.ас. Силвия Сашева Петкова от УАСГ;
  • Румяна Додова от Центъра по молекулна медицина към Медицински университет-София

София Тех Парк е водещ партньор по проект SEARCH: SCIENCE + ENVIRONMENT + ART = RESILIENCE. Проектът SEARCH е амбициозно усилие, което цели да подпомогне популяризирането на науката, научната дейност и професията на учен сред широката аудитория, като акцентът е към подрастващите. Той цели да насърчи повече млади българи да се ангажират с възможностите за кариера в областта на научните изследвания.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни